Annonce

Annonce

Udstilling af plantebaserede varer fra Irma

Kødlignende planteprodukter produceret i Frankrig får fremover forbud mod at benytte 29 gængse termer for kød, når de markedsføres. PR-foto: Irma

Håndsrækning til kødproducenter: Pølser med for mange planteproteiner må ikke hedde 'pølse'

Efter pres fra dele af landbruget indfører Frankrig nu en ny lov, der forbyder, at produkter med en vis andel planteproteiner må kaldes for eksempelvis 'pølse' eller 'steak'.

Efter at EU har droppet en række grønne mål for at imødekomme landbrugsprotesterne, rækker den franske regering nu også ud til de animalske producenter: Fremover bliver det nemlig forbudt for plantebaserede fødevarer, eller fødevarer med en vis andel af planteproteiner at bruge benævnelser, der er kendt fra kødprodukter, såsom "pølse", "steak" og "skinke".

"Det var et ønske fra vores avlere; et forbud mod navne som steak, escalope eller skinke til plantebaserede produkter er blevet offentliggjort i dag," skriver den franske premierminister Gabriel Attal på det sociale medie X.

Loven forbyder plantebaserede produkter, der er produceret i Frankrig, at bruge 21 termer, der normalt bruges om kød. Fødevarerne må gerne indeholde en vis mængde planteprotein, men den er begrænset til fx fem pct., hvis produktet må kaldes pølse, og maksimalt to pct., hvis den må kaldes merguez. Reglerne gælder ikke, hvis produkterne skal sælges i et andet land, eller hvis de sælges i Frankrig, men er produceret uden for landets grænser.

Overtrædelse af loven kan straffes med en bøde på op mod 1.500 euro (knap 11.200 kr.) til individer og 7.500 euro (knap 56.000 kr.) til virksomheder.

Loven kommer desuden med en hjælpepakke til husdyrproducenterne på 400 mio. euro.

I en e-mail til nyhedsbureauet Reuters skriver Jean-François Guihard, præsident for Interbev, der repræsenterer kødproducenter, at det er vigtigt at bevare grænsen mellem plantebaserede produkter og traditionelle kødprodukter.

Omvendt argumenterer La Vie, der producerer plantebaserede køderstatningsprodukter, at forbrugerne ikke er i tvivl om, hvad de køber, og at forbuddet betyder, at importerede produkter bliver favoriseret.

Både European Vegetarian Union og Association végétarienne de France har sat spørgsmålstegn ved, om den franske lov er i overensstemmelse med EU-reglerne og mener, at ord som "pølse" er blevet så almindelige at bruge, at de vil være svære at erstatte.

Europa-Parlamentet har tidligere afvist at give kødnavne samme beskyttelse, som mejeriprodukter som mælk og ost har fået.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage